Mire jó az SMR henger?

2022.07.09

SMR henger helyes használata

Kedves Érdeklődő/Vendégem!

Ebben a bejegyzésben az SMR henger, vagy másnéven pilates henger, (illetve még masszázs henger) néven ismert eszköz használatával kapcsolatos információkat gyűjtöttem össze nektek.

A blog cikk tartalma:

 • Mit jelent az SMR henger elnevezés?
 • Mire jó az SMR henger?
 • Mi az a kötőszövet? Mi az a fascia?
 • Milyen rétegei vannak a fasciának?
 • Kötőszövetünk rétegei
 • Mitől csökkenhet kötőszövetünk rugalmassága?
 • Milyen rendszereséggel használjuk az SMR hengert?
 • SMR henger használata
 • Mire figyeljünk a masszázs henger használata közben?
 • Mikor ne használjunk SMR hengert?
 • Milyen SMR hengert vegyek?
 • SMR henger hatása
 • SMR henger vélemény
 • SMR hengerrel történő gyakorlatok (képekben)

A vendégeimtől meg szoktam kérdezni, hogy nekik van -e? Meglepő, de a háztartások 90% - ban van SMR henger. DE az nagy általánosságban a szekrény tetején landol?! Neked is van? Te sem használod?

Pedig egy nagyon-nagyon fontos eszköz, ahhoz hogy karban tudjuk tartani testünket.

Én, amolyan elsősegélyként használom. A szalonban és az otthonomban is van henger, hogy mindig kéznél legyen.

Rendszeresen felteszitek a kérdés: kezeléseink után, hogyan tudjátok fenntartani kötőszövetetek "egészséget"? 


Meg kell értenetek, hogy a testünk nap, mint nap fizikai terhelésnek tesszük ki. Fizikai terhelés alatt, az ugyanazon izom szakaszok hosszas terhelését értjük. Folyamatos ülés, állás, stb... Ezáltal, a testünkkel foglalkozni KELL, hogy annak egészségét megőrizzük. Ne fájjon állandóan a derekunk, hátunk, stb...

Ilyenkor jön ez: Na, de amikor fiatal voltam??!!! Akkor még volt testnevelés óra! Ahol átmozgattak minket és ennyit számított... Manapság már "csak" dolgozunk, de nem mozgatjuk át magunkat.

❓ Mit jelent az, hogy foglalkozni kell testünkkel? NEM, nem napi 1-2 órát igényel. NAPI 15 perc és máris másként érzed magad. Nem darabos a mozgásod, nem fog fájni reggelente a nyakad, derekad, stb.. Ezért fontos, hogy szánjunk napi 15 percet nyújtásra, amihez kiváló eszköz például az smr henger.

Az SMR "Self Myofascial Release" (szó szerinti fordítása: Saját myofasciális felszabadulás). Ezt akár így is értelmezhetjük: Saját = önmagunk, Myofascial = egy adott izom és azt körülvevő kötőszövet, felszabadítása = lazítása). Tehát, testünk masszázsára, kötőszövetünk karbantartására használhatjuk az smr hengert. DIREKT nem írtam nyújtást, mert erről száz oldalas cikk készülhetne, hogy a kutatások mit támasztanak vagy nem támasztanak alá. Egy biztos, hogy hatékony eszköz és ezt a tudomány sem cáfolja meg!

Az smr henger rendszerese használata, hozzájárul izom- és ízületi panaszok kialakulásának megelőzéséhez. 

SMR henger mire jó? (Mire jó a masszázs henger?)

✅ A kötőszövetünk (fascia, mely beburkolja egész testünket) lazítására alkalmas.

✅ ízületek mozgástartománya növelhető (pl. minden ízületet sok-sok izom (kötőszövet, fascia) vesz körül, ha ezen lazítunk, akkor szabad mozgásteret kapnak az ízületek. Nem fog fájni a derekunk, térünk, vállunk, stb...)

✅ izom és ízületi fájdalom csökkentésére (lábfájdalom, hátfájdalom, stb...)
növeli a sportolói teljesítményt,

✅ derékfájdalomra (pl. a lehető legjobban lehet lenyújtani vele a farizmokat is)

Mi a kötőszövet? Mi a fascia?

Szeretném nektek összefoglalni, hogy lényegében mi is a kötőszövet, miért fontos foglalkoznunk vele. Ígérem, nem leszek tudományos, éppen csak annyira mélyen megyünk a témába, hogy megértsétek testetek működését.

A fascia az egy kollagénes, rostos kötőszövet, amely behálózza egész testünket, és egy egész rendszert alkot. Mit jelent az, hogy egy egész rendszert alkot? Úgy képzeld el, mint mondjuk egy nyaklánc, melynek minden egyes szeme fontos, hogy épp legyen, hiszen így alkot egy nyakláncot. HA egyetlen egy szem is sérült máris nem tudod nyakláncként használni. Tehát, ha testünk egy részén sérült a kötőszövet, máris jön a derékfájdalom, hátfájdalom, stb.

A fascia (kötőszövet) a mozgás egy fő létrehozója. A fascia biztosítja a lágy, könnyed, fájdalommentes mozgást. Ezért is fontos, hogy gondoskodjunk rugalmasságáról.

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy nem használjuk mozgásunk során a fasciát, ettől elveszíti mobilitását. Például: nagyon gyakori, ezt mi is látjuk a vendégeknél, TESTBŐL forogtok. Ez azért is probléma, mert még csak esélyt sem adtok a fascia mozgására. 

Fascia rétegei

A fascia több rétegből áll. A különböző rétegeket, más-más terápiával lehetséges kezelni.

A jelenlegi tudomány 3 réteget különböztet meg.

Masszázzsal általában felületes és mély fascia rétegeket kezelünk.

Viscerális fascia réteg: a belső szerveket is körbeöleli ez a hártya. Igen, ma már erre is van terápia, melynek neve: Viscerális Manipulációs Terápia. Ez egy nagyon hatékony modern terápia, melynek képzési sorozatát már én is elkezdtem, de erről egy másik blog cikkben írok majd nektek.

Mitől csökkenhet fasciánk rugalmassága?

❌ Sérülésekből eredően (pl.: szalaghúzódások, szakadások)

❌ Hegesedéstől (pl.: különféle műtétek, tetoválások)

Mozgásszegény életmód (letapadások keletkeznek)

Túlterhelt területek (pl. irodai munka során, ugyanazon testrész terhelése esetén, derék, hát, nyak... A szervezet a túlterhelt területet igyekszik megerősíteni ("megvastagítani), több kollagént termelni, ezáltal ezen területek elveszítik rugalmasságukat. Sőt, mit írtam? Ez egy láncszem, tehát egész testünk veszít rugalmasságából.

Életkorunk is befolyással van fasciánk rugalmasságára. Egyrészt a mozgásszegény életmód miatt, másrészt kevesebb kollagént termelnek a sejtek és kevesebb víz található kötőszövetünkben.

HIDEG, ezt nem véletlenül írtam nagybetűvel. Erőszeretettel jegelitek sérüléseiteket. PEDIG ártalmas a fascia jó működésére. Miért? Van egy alap hőháztartásunk, ami totálisan lehűtünk, ezáltal teljesen "merevvé" téve kötőszövetünket. Tegyél be a fagyóba egy nutellát fél órára, ki tudod utánna kanalazni?? NEM 😆 Szóval, ne hűtsd soha a fasciád!


Stressz hatására keménnyé és csomóssá válik a fascia. Ilyenkor érzitek azt, hogy beállt a derekam, nyakam, stb...


VíZHIÁNY: ha kiszára a fascia, merev lesz. Szintén fájdalmas lesz tőle mozgásunk. A vízivás nem elég, mert ha a fascia össze van tapadva az csak terápia útján "szedhető" szét. Masszázzsal, smr hengerrel, stb. Miért fontos szétszedni? Mert egyébként az elakadásnak, letapadásnak köszönhetően NEM JUT el mindenhova a víz, mivel a láncszem megszakad. (Emlékszel a nyakláncra?!)

Helytelen táplálkozás. A kötőszövet (fascia) állapotát, jó tápellátottságát befolyásolja étrendünk. A fascia rugalmatlanságáért főként a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás, az egészségtelen ételkészítési eljárások (pl. magas fokon hőkezelés) illetve a magas (rejtett) cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerek felelősek.

Összegezve: A fentiekben leírtak alapján, most már úgy gondolom, jól látható, hogy miért is fontos fasciánk rugalmassága. Nem csak egy tényező befolyásolja fasciánk (kötőszövetünk) állapotát. Ha rugalmas kötőszövetünk, akkor fájdalommentesen élhetünk! Tegyetek egészségetekért! Nem jó öregkorban kiszolgáltatva lenni másoknak, mert mondjuk nem tudunk még egy ablakot sem megpucolni...

  

Milyen rendszerességgel hengereljünk?

Érdemes napi rutinjaink közé felvenni. (pl. Minden este, vagy edzések után) Konkrét sérülés, fájdalom esetén naponta többször is hengerelhetünk.

SMR henger használata

A masszázs hengert három féle módon alkalmazhatjuk:

🌸 Ha az a célunk, hogy rugalmassá tegyük, lazítsuk vagy akár fájdalom mentesítsük egy- egy területet, akkor: lassan hengerezzünk megállás nélkül, különböző irányokba, 5-6 X az adott területen.

🌸 Ha fájdalmas pontokat szeretnénk kezelni, akkor lassan, álljunk meg adott ponton, egészen addig, amíg szinte érezzük "szétnyomódását".

🌸 Izomzatunk bemelegítése a célunk, akkor edzés előtt gyorsabban és erőteljesebben hengerezzünk. Szintén minden irányból.

Nagyon fontos!

Hengerezés után javasolt nyújtási gyakorlatok végzése is. Erről ITT találtok blog bejegyzést.

Illetve, hiába tesszük kötőszövetünket rugalmassá, ha azt NEM HASZNÁLJUK. Mit jelent ez? Mondjuk hengerezés és nyújtás után, már simán le tudnánk hajolni fájdalommentesen, DE azt még mindig nem tesszük meg, hanem mondjuk székre ülve húzzuk fel cipőnket... vagy inkább guggolunk, mint lehajolnánk. Tehát, fontos, hogy lazítás és nyújtás után, használjuk "normálisan" mozgás funkcióinkat.

Mire figyeljünk a masszázs henger használata során?

 • Izmainkat tartsuk lazán hengerezés közben.
 • Csontokat, ízületeket ne hengerezzünk!
 • Lassan, mélyen lélegezzünk. Ez nyugtatja is a testet, lelket.
 • Hasat, mellet ne hengerezzünk!
 • Mindig teljes testünket kezeljük meg smr hengerrel, ne csak testrészeket. (Tudod, ez egy globális, teljes testet behálózó fascia!)

Mikor NE használjunk SMR hengert?

 • Törött csigolya esetén,
 • Friss műtét,
 • Súlyos gerincferdülés esetén kérjük ki kezelőorvosunk véleményét,
 • Terhesség alatt,
 • Csontritkulás,
 • Trombózisveszély
 • Rheumatoid és más arthritis esetén,
 • Akut gyulladás,

Milyen SMR hengert vegyek?

Ma már az SMR henger vásárlás könnyen megoldható. Sok multinál is beszerezhető. SMR henger vásárlása estén, azt kell eldöntenünk, hogy mire szeretnénk használni?

Rücskös és sima smr masszázs hengerek léteznek.

Sima smr hengert annak javaslom, aki nem bírja a nagyobb fájdalmat. A sima hengerrel a felső. felületes fascia réteg lazítható. Kezdőknek is ezt javaslom. Legyen sima és kemény. (Úgy gondolom, hogy a legjobb smr henger a sima. Én jómagam is ezt használom.)

A rücskös/tüskés smr hengert spotolóknak javaslom, akik a mélyebb szöveti részeket is szeretnék átmozgatni. Ezen hengerekkel fájdalmasabb átlazítani testünket...

A kisebb, mini henger (sima felületű, 15 cm hosszúak) a kéz, talp lazítására használható.

SMR henger mérete és keménysége

 • 30, 60 és 90 centi hosszú hengerek léteznek. Azt, hogy milyen hosszú hengert vegyünk, testünk mérete határozza meg. Nyilván egy nagyobb, termetesebb személy számára, kényelmesebb egy hosszabb hengerrel kezelnie testét.

 • Létezik puhább vagy keményebb felületű masszázs henger.
   
 • Minél keményebb és rücskösebb egy henger, annál erősebben tudjuk megkezelni fasciánkat. Tapasztalataim alapján, továbbra sem javaslom, hogy nagyon erős és rücskös hengert válasszatok kezdésnek. Ugyanis, minél jobban fáj a hengerezés, annál jobban befeszíthetitek izmaitokat, ezáltal nem fog megvalósulni a lazító cél...

SMR henger hatása

Összességében elmondható, hogy fájdalom mentesít, rugalmassá teszi kötőszövetünk, DE mégis fontos mellette nyújtási gyakorlatok végzése. Az elején érezheted, hogy nehezen tartod meg magad hengerezés közben, de rendszeres használata során, hozzá szoknak testrészeid.

SMR henger vélemény

Véleményem szerint egy nagyon fontos és hatékony eszköz az smr henger hétköznapjainkban. Kezeléseink során tájékoztatjuk vendégeinket használatáról, sőt vannak olyan szolgáltatásaink, melyben magát a hengert is alkalmazzuk.

SMR henger gyakorlatok

Videós SMR henger gyakorlatokat facebook oldalunkon találtok.

Kövessetek ott is minket, KATTINTS IDE !

Hengerezésre fel! :)