Hogyan lehet stresszmentes a karácsony?

2020.12.04

5 karácsonyi tipp, hogy végre stresszmentes legyen a Karácsonyod!

Bizony-bizony, nem lehetetlenség! 

Ahhoz, hogy ne a kapkodás, a nyűg, a kötelesség vagy kellemetlenség érzete fogjon el minket, nem is kell olyan sokat tennünk, csak előre terveznünk egy picit. 

Legfontosabb, hogy időben elkezdjük a készülődést, így lesz idő mindenre és könnyebben elér minket a karácsony szelleme, ha az utolsó pár napban már csak kedvtelésből vásárolunk, nem azért mert nincs meg semmi az ünnephez. 

1. Tervezd el ki mit kap, mennyiből gazdálkodhatsz idén és legyenek tartalék ajándék tárgyaid.

✍ Készíts listát és ellenőrizd 2x

Készíts listát azokról, akiket meg szeretnél ajándékozni! Érdemes visszaemlékezni az elmúlt karácsonyokra, kik azok, akiktől kaptunk és kik azok, akiknek mi magunk adtunk ajándékot, valamint, hogy idén Mi kiket szeretnénk meglepni.

Célszerű már előre meghatározni idén karácsonykor mennyit tudunk költeni, gondolva a két ünnep közti időszakra is.

Készíts listát azokról, amiknek Te örülnél, hiszen számíthatsz arra, hogy szeretteid megpróbálják majd kipuhatolni mi a szíved vágya.

Készíts listát az összes egyéb bevásárolandó tétellel és teendővel, ami az általad eltervezett karácsonyhoz szükséges lehet, hiszen ez is a büdzsé része kell, hogy legyen. 

A legtöbb fejtörést az ételek szokták okozni, nagyon sok helyen lehet már rendelést leadni a tradicionális karácsonyi ételekre vagy akár komplett menüre is. A nem a konyhában töltött időért nagyon hálás lehetsz majd, mikor minden előkészület dacára sorra esnek be a váratlan dolgok.

2. Kezdj visszaszámolni - Adventi kalendárium

Az Adventi kalendárium remekül jön, hogy tartani tudd a tervet és mindemellett egy szép hagyomány. Segít az ünnepre hangolódni, ha mindig egy adott napszakban gyűltök köré és nézitek meg, most mit is rejtenek az ablakok vagy batyuk. Rögtön lehet is látni, hány napunk maradt még, hogy mindent elintézzünk.

3. Ajándékok beszerzése időben és okosan - kiszállítás, személyes kiválasztás

Ez az a feladat, amit célszerű leghamarabb elkezdeni, hiszen nincs is kínosabb annál, mint mikor nem érkezik meg időben az ajándék és minden jószándékunk ellenére üres kézzel állunk a fa alatt.

A legelterjedtebb megoldás manapság az online vásárlás, mivel egy helyen, egyszerre költséghatékony módon sok mindent meg tudunk vásárolni. Azonban ezt is érdemes időben elkezdeni, mivel a kiszállítás karácsony előtt már nehézkessé válik. Mindig vannak olyan dolgok a listánkon, amit személyesen szeretnénk kiválasztani, ezeknek is célszerű időben utána járni. A karácsonyi vásárok 🌲 már korán gondoskodnak arról, hogy ezt meg is tehessük. Készüljünk apróságokkal, amikkel feldobhatjuk az idei karácsonyt 🌲, kis díszek a csomagoláson, extra meglepetésként. Amennyiben saját magunk szeretnénk elkészíteni a meglepetések egy részét, erre szánjunk egy egész napot, mikor csak ezzel foglalkozunk, szép alkalom ráhangolódni az ünnepekre. 🎁 Arra figyeljünk, hogy az ehhez szükséges kellékek, a pót darabokkal együtt a bevásárlási listára kerüljenek. Az ajándék utalvány 🎁 is eléggé elterjedt, mint amolyan jolly-joker ajándék, különösen a fiatalok esetében. Extra kívánságok, mint például egy közösen vásárolt nagyobb ajándék is remek megoldás lehet, hiszen ez elég nagy ünnep ahhoz, hogy valaki valami extrát kérjen.

4. A karácsonyi hangulat megteremtése

Az illatok befolyásoló ereje már régóta ismert tény, éljünk vele, az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban ható megoldás. Gyújtsunk meg egy illatgyertyát, a párologtatóba tehetünk narancshéjat, szegfűszeget, fahéjat. Legvégül pedig gondoljunk az otthon sült sütemények illatára, aminél nincs is tökéletesebb!

A zene kiválasztása is roppant fontos, ha még nincs válogatás cd-nk ma már nagyon könnyen pótolhatjuk vagy válasszunk ki egy YouTube összeállítást, csak hallgassuk végi a playlist-jét, nehogy szenteste érjen a kellemetlen meglepetés.

A dekorációt ugyan nem szoktuk évről-évre teljesen lecserélni, de mindig adunk hozzá valami újat, vegyük elő és nézzük át, működik-e még az égősor, elég épek-e a díszeink vagy van, amit célszerű cserélni. A lakásunkat el is kezdhetjük feldíszíteni, jöhetnek a gyertyák, mécsesek, girlandok és a koszorú a bejárati ajtóra. Azzal, hogy díszbe öltöztetjük otthonunkat, mi magunk is közelebb kerülünk egy lépéssel az ünnepi hangulathoz. Ne felejtsük el munkahelyünket sem kicsit feldobni pár dísszel, hiszen sok időt töltünk abban a közegben is.

Végezetül gondoljuk át, mit szeretnénk viselni abban a 3-4 napban, míg tart az ünnep, vendégségbe megyünk és meglátogatnak minket szeretteink.

Ha nehezen ér utol minket az ünnepi hangulat egy-egy bájos film ebből az időszakból egy finom kakaó társaságában biztos magával röpít minket.

5. A szenteste előkészületei

Elsődlegesen itt mindenkinek a takarítás és a főzés fáradalmai jutnak eszébe és persze a rendrakás.

Ha eddig jól dolgoztunk, akkor nem most szakad a nyakunkba minden, hiszen díszíteni sem tudtunk anélkül, hogy ezeket nagyrészt meg ne tegyük.

A karácsonyt megelőző napra időzítsünk minden fontosabb tennivalót, és csak a menü elkészítését hagyjuk aznapra meg eseteleg a fa feldíszítését.  A család bevonása a tennivalókba sokat levesz az ember válláról. Főleg, ha nem csak erre gondolunk, de például arra is, hogy a menühöz ezt-azt eleve készen vegyünk meg. Gondoljunk a kedvenc cukrászdánk bejglijére.  A tervezéskor már végig gondoltuk, hogy mi lesz az étel és ehhez választottunk italokat, mégis érdemes végig futni újra a menün és leellenőrizni, hogy minden megvan-e az elkészítéshez. 

Mivel ez egy nagyon sűrű időszak, sok határidős teendővel, így jobb, ha időben gondolunk saját magunkra is, hiszen nem az a cél, hogy nyúzottan, kimerülten  essünk be a fa alá! Hagyjunk magunknak időt a töltekezésre, a ráhangolódásra, ha tartjuk a menetrendet és időben egyeztetjük az időpontokat, akkor megszokott masszázsunk 😊 sem marad el és mikor is lehet nagyobb szükség arra, hogy ellazultan és vidáman várjuk az ünnepet, készen arra, hogy mindent meg tudjunk valósítani, amit elterveztünk és azt is amit persze elfelejtettünk!

Sajnos, sokan nem is tudjuk, hogy mi ez és miért fontos karbantartani. A nyirokrendszer egész testünket behálózza, nagyon fontos szerepet tölt be egészségünkben. A nyirokrendszer testünk "szennyvíztisztító" rendszere. Amennyiben nyirokrendszerünk egészséges, akkor immunrendszerünk is jól működik.