Hogyan és hol alakulnak ki az izomcsomók?

2022.07.03

Izmaink feszülése gyakran fájdalmas izomcsomókat eredményez a hátunk, vállunk, derekunk tájékán, melyek megnehezíthetik életünket. 

Keletkezésük hosszú idő alatt megy végbe, így eltüntetésük sem lehetséges egyik napról a másikra.

Kivételes esetekben előfordulhat, hogy sérülés útján keletkezik az izomcsomó, ha az izmokban szakadás történik - ez lehet makro vagy mikro egyaránt. Ilyenkor a forradási folyamatok miatt az izomszövet megrövidül, állaga tömörebbé válik, és hajlamosabb lesz a csomósodásra.

Mik azok az izomcsomók?

Az izomcsomó (fribromialgia) az izomrostokkal összefüggő kis izomgörcs, melyet tapintással lehet érzékelni az izom fascia (izompólya) területén. Méretüket tekintve almamag, de akár szilvamag nagyságúak is lehetnek. Az izmok azért hozzák létre ezeket a kis csomókat, hogy a túlfeszülést elkerüljék, tehát ez a jelenség tulajdonképpen a test természetes védekező mechanizmusa. 

Az izomcsomók kialakulásának okai 

Az izomcsomók megjelenését okozhatja izom- és idegkárosodás, gerincsérv, fertőzés, valamilyen trauma, de leggyakrabban az izomzat túlerőltetése, túlfeszítése, vagy a mentális stressz a kiváltó ok. 

Gyakori ez a probléma az ülőmunkát végzőknél, illetve azoknál, akik monoton fizikai munkát végeznek valamilyen, a normális tartástól eltérő pozícióban (pl. szobafestők, fodrászok). Ilyenkor a féloldali (vagy akár kétoldali) túlterhelés miatt az izomtónus megváltozik, és a környező idegek nyomás alá kerülnek. Módosulnak az alapfunkciók, az izmok működése, vérellátása és anyagcseréje, feszültség keletkezik bennük és akár gyulladásos folyamatok is indulhatnak meg. 

Az izomcsomók megjelenésével fájdalmas pontokat érezhetünk a testen, jól lokalizálva. Minden izomcsomóhoz tartozik egy kisugárzási pont vagy terület ahol a fájdalom szintén érezhető (trigger pont).

Hogyan szabadulhatsz meg tőlük?

Az izomcsomókat masszázzsal és köpöly terápiával kezelhetjük hatékonyan. A kiújulásuk megakadályozásában szerepet játszik a megfelelő testtartás kialakítása és tudatosítása.

A szakszerű masszázzsal az izomcsomók fellazíthatóak, az izomrostok visszanyerik normál funkciójukat, aminek következményeként a fájdalom is megszűnik. A köpölynek köszönhetően az összetapadt fascia (kötőszövet) réteget, minden irányból fel lehet szabadítani, ezáltal könnyed lesz mozgásunk. Az extra erős masszázs szolgáltatásunk, jól ötvözi eme két hatékony technikát.

Kiegészítő terápia: kineziológiai tapasz

Kiegészítő terápiaként, még kineziológiai tapaszok felhelyezését is szoktam javasolni, mely a kezelések után is, egész nap támogatják, lazítják a szöveteket. 

Az izomcsomók felszámolásához, általában az első hónapban 4 szer ajánlott svédmasszírozáson részt venni! (Heti 1 alkalom!) Az első hónap után, elég havi 2 kezelés, a fenntartáshoz.  Köpölyös kezelés választása esetén, fele annyi idő alatt rendbe tehető a kötőszövet.

Kezelésre, ITT tudsz bejelentkezni.

Masszázs blogunk legfrissebb bejegyzései

Ebben a bejegyzésben az SMR henger, vagy másnéven pilates henger, (illetve még masszázs henger) néven ismert eszköz használatával kapcsolatos információkat gyűjtöttem össze nektek.

Immáron 4. éve, hogy elvégeztem a köpöly tanfolyamot. A hozzánk érkező vendégek 99,9%-a, nem is ismeri a kezelést. DE mint tudjuk, a google "mindenki barátja". Ezáltal, erőszeretettel tájékozódunk a köpölyös kezelésekről online. Azt sem tudjuk milyen, de máris azt mondjuk NEM?!

Sajnos, sokan nem is tudjuk, hogy mi ez és miért fontos karbantartani. A nyirokrendszer egész testünket behálózza, nagyon fontos szerepet tölt be egészségünkben. A nyirokrendszer testünk "szennyvíztisztító" rendszere. Amennyiben nyirokrendszerünk egészséges, akkor immunrendszerünk is jól működik.