Fogyaszt a Nyirokmasszázs?

2020.11.19

Fogyaszt a nyirokmasszázs?


Fontosnak tartottam, hogy erről a témáról egy külön blog bejegyzést készítsek nektek.
Nagyon sok telefonhívás érkezett ezzel kapcsolatban.

Mi is az a nyirokrendszer?

Sajnos, sokan nem is tudjuk, hogy mi ez és miért fontos karbantartani. A nyirokrendszer egész testünket behálózza, nagyon fontos szerepet tölt be egészségünkben. A nyirokrendszer testünk "szennyvíztisztító" rendszere. Amennyiben nyirokrendszerünk egészséges, akkor immunrendszerünk is jól működik.

A nyirokrendszerünk, nyirokcsomókból és nyirokerekből áll össze. Ebben a rendszerben kering a nyirokfolyadék. A nyirokerekben keringő nyirokfolyadékot a nyirokcsomók szűrik meg.

Mikor nem egészséges nyirokrendszerünk?

Ha nyirokrendszerünk ''bedugul", megbetegszik, akkor a nyirokfolyadék pang testünkben. Ilyen tünet például a dagadt (ödémás) boka vagy ödémás láb, ödémás arc. Gyakran a vendégeim vizes láb, vizes kéz tünetként emlegetik. Igen, mindenünk tud ödémásodni, még akár a hasunk is, csak azt nehezebben vesszük észre (vagy általában észre sem vesszük). A hasi ödémát könnyen elkönyveljük hízásnak is.

Az ödémásodáson kívül, javasolt nyirokrendszerünkkel foglalkoznunk, ha migrénes fejfájásunk, hajhullásunk, ízületi gyulladások, reuma, gyomor és bélrendszeri vagy akár vizelési problémáink vannak.

Nyirokrendszeri problémákat okozhatnak hegek (műtétből eredő hegek is), gyulladások, helytelen étrend és a mozgásszegény életmód.

Miért fontos kezelni az ödémát?

Mert a lappangó folyadék szétroncsolja az ereket, szöveteket. A folyadék feszíti a végtagokat, ezáltal nehezebb a mozgás is.

Hogyan kezeljük az Ödémát?

Első körben azt javaslom, hogy mindenki egyeztessen kezelőorvosával mielőtt otthon bármit is tesz.

A vizesedés és a fent említett tünetek mögött, nem csak nyirokrendszeri megbetegedés állhat.

Az ödémás láb, ödémás boka, stb. kezelhető:

 • Nyirokmasszázzsal / Nyirokdrenázs
 • Flossinggal
 • Kinesio Tape -el
 • Köpöllyel
 • Étrend váltással
 • Gyógynövényes teákkal
 • Rendszeres testmozgással

Fogyás nyirokmasszázzsal ?

Első körben a válaszom, nem, nem és nem!
Igen tudom, van aki így hirdeti, de nem ez az elsődleges funkciója ennek a kezelésnek. Gondolj bele, ha egy nyirokmasszázs -tól le lehetne fogyni, mindenki erre jönne, sőt már mindenki sovány lenne :)
Ezen elmélet vonatkozik, minden más fogyasztó és egyéb szerekre.. hidd el, az étrend és a mozgás segít a plusz kilók ledolgozásába..

A másik válaszom, pedig az, hogy a nyirokmasszázs hatása vagy idézőjelesen mellékhatás, igenis okozhat fogyást. Hiszen a pangó folyadék távozik szervezetünkből, ezáltal csökken testsúlyunk. Ha jó keringés van, akkor jó lesz emésztésünk, anyagcserénk, ami szintén fogyáshoz vezethet. De ahogyan fent is említettem nem maga a masszázs, hanem a "tisztulási" mechanizmus részeként történik a fogyás.

Milyen egy nyirokmasszázs? Fáj?

Vagy sokan nyirokcsomó masszázs, nyirokrendszer masszázs -ként emlegetitek...

Egy ilyen masszázs, igazából nem hasonlítható egyik masszázshoz sem. Teljes más fogásokból áll, mint mondjuk egy svédmasszázs. Magát a technikát úgy tudnám leírni, hogy húzó- nyomó-toló fogásokból áll. Mint egy szivacsként préseljük ki a pangó folyadékot testrészeidből. Az esetek többségében nem fáj. DE akinek nyirokcsomó betegsége van, annak bizonyos pontokon kellemetlen/kicsit fájó volt a masszázs.


Tanulmányaim során igyekeztem képzéseimet úgy kiválasztani, hogy minél komplexebb, hatékonyabb szolgáltatást tudjak nyújtani vendégeim számára.

Így elvégeztem a nyirokmasszőr tanfolyamot, valamint a kinesio tape, köpöly és flossing terápiák nyirokrendszerhez kapcsolódó képzéseit.

Nyirokmasszázs kezeléseimet személyre szabottan alkalmazom.

A kézi nyirokmasszázs során a flossing (ez egy gumiszalag) extra gyorsasággal segíti elő a nyirokkeringés megindulását. Ha szükséges köpöly terápiát is alkalmazok. Vendégeim, akiknél vizes láb probléma volt, azt mondták kezelés után, hogy teljesen belefér a lábuk cipőjükbe, szóval azonnal változást hoz már az első kezelés.

Kézi vagy gép nyirokmasszázs?

A nyirokmasszázst kézzel végzem. Számos gyártó megkeresett már gépi nyirokmasszázs végzéséhez szükséges gép vásárlásával kapcsolatban. Gépi nyirokmasszázs vélemény -em: semmi sem helyettesítheti a kezeket, egyrészt. Másrészt egy gép nem tudja megnyitni a nyirokcsomókat, ''nyirokkapukat".

A kezelés végén, pedig nyirok tape felhelyezését is szoktam javasolni. Ami gyakorlatilag a következő nyirokmasszázsig kezeli az adott területet. Tereli a nyirokfolyadékot, elősegíti az elfolyását.

Nyirokmasszázs alatt természetesen minden felmerülő kérdésre válaszolok vendégeimnek. Illetve javaslatokat teszek a két masszázs közötti időszakra, hogy miként kezeljék otthon is nyirokrendszerük egészségét.

Nyirokmasszázs ellenjavallatai

Az első bejelentkezésnél, egyeztetni szoktam vendégeimmel, mert természetesen senkinek nem kell fejből tudnia, hogy mikor nem javasolt ez a masszázs.

Az ödémás végtagok, eredhetnek szív-érrendszeri megbetegedésből is. Tehát, mielőtt elmész egy nyirokmasszázsra első körben Kardiológiai vizsgálat javasolt.

Továbbá nem javasolt a nyirokmasszázs:

 • Akkut szívelégtelenség esetén.
 • Terhesség folyamán.
 • akkut bőrfertőzéseknél, mert ilyenkor a helyi gócból a kórokozók az egész szervezetre átterjedhetnek.
 • Trombózisgyanús területeken - a kialakult vérrögből kis darabok szakadhatnak le és tovasodródva például tüdőembóliát okozhatnak.
 • Friss szívinfarktus esetén.

Összegzés

Nem érdemes nyirokrendszerünket elhanyagolnunk, mert egészségünk bázis központja. Ha nyirokrendszerünk jól működik, akkor immunrendszerünk is megfelelő.

Mindenkinek azt javaslom, hogy a közelében keressen nyirokmasszőr -t, mert csak a rendszeres nyirokmasszázs vezet hosszútávon minőségi eredményre.

A kezelés elengedhetetlen része a helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás és legalább 6 alkalommal nyirokmasszázs komplex kezelés.

Nyirokmasszázs árak

Nyirokmasszázsra pedig itt tudsz bejelentkezni:

Keressetek, ha bármilyen kérdésetek lenne.

Üdvözlettel:

Levendula Ildi

További blog bejegyzések

Ebben a bejegyzésben az SMR henger, vagy másnéven pilates henger, (illetve még masszázs henger) néven ismert eszköz használatával kapcsolatos információkat gyűjtöttem össze nektek.

Immáron 4. éve, hogy elvégeztem a köpöly tanfolyamot. A hozzánk érkező vendégek 99,9%-a, nem is ismeri a kezelést. DE mint tudjuk, a google "mindenki barátja". Ezáltal, erőszeretettel tájékozódunk a köpölyös kezelésekről online. Azt sem tudjuk milyen, de máris azt mondjuk NEM?!

Sajnos, sokan nem is tudjuk, hogy mi ez és miért fontos karbantartani. A nyirokrendszer egész testünket behálózza, nagyon fontos szerepet tölt be egészségünkben. A nyirokrendszer testünk "szennyvíztisztító" rendszere. Amennyiben nyirokrendszerünk egészséges, akkor immunrendszerünk is jól működik.