Hogyan függnek össze az izomcsoportok mozgásai?

2017.09.12

A mozgás aktív rendszere: 

Az izomzat

A mozgás aktív rendszerét a vázizomzat adja, ami önálló izmokból áll. Az izmok nem egyedül, hanem csoportosan működnek. 

Az ember izomzata 

Izmainkat nap, mint nap fizikai terheléseknek tesszük ki.

A fizikai munkavégzés olyan tevékenységek összességét jelenti, amelyekben a munkafeladat ellátása elsősorban testi erőkifejtést igényel. A tartós, egyoldalú terhelés károsíthatja a váz- és izomrendszert, az anyagcserét, a vérkeringést.

Az irodai munka is "fizikai" munka?

Ebből a szempontból igen! Az üléssel is terheljük izmainkat, gerincünket, stb...

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az emberi tevékenység mindig komplex, vagyis a fizikai és szellemi munkavégzés egyben pszichés terhelést is jelent. 

Hajlítsd be a kezed! :) Mit érzel? 

pl. A kezünk behajlítását is különböző izmokkal hajtunk végre (hajlítás-feszítés a könyökízületben). 

A lenti videó, jól szemlélteti, hogy mely izmok kapcsolódnak össze mozgásunk során.

A videó forrása: itt

Masszázs szempontjából, mi ennek a jelentősége?

Mivel izmaink csoportosan működnek, így célszerű teljes testmasszázst igénybe venni. 

Mit tesz a masszázs az izmokkal?

  • Enyhíti az izomfeszülést és csillapítja az izomfájdalmakat.
  • Kutatók által is igazolt, hogy a masszázs hatékonyan csökkenti a gyulladást az izmokban.
  • Masszázzsal az izomláz is csökkenthető.
  • A masszázs oldja a stressz okozta tüneteket.
  • Masszázzsal előkezelt izomzat teljesítőképessége növekszik, az elvégzett izommunka gyorsabb és kitartóbb lesz. Az izomzat könnyebben és gyorsabban kipiheni magát, mint az egyszerű pihentetés után.
  • Masszázs alkalmával az izomzat összepréselődik és az izom működése kapcsán keletkezett fáradtsági anyagcseretermékek, salakanyagok könnyebben eltávoznak az izomból. A fáradtsági anyagcseretermékek eltávozását megkönnyíti az izomzat vérkeringésének fokozódása is. 

Szüksége van kisebb-nagyobb állomásokra, ahol egy pillanatra megállhatunk, és feltankolhatunk egy kis plusz energiát. Az ingerlékenység a gyakori betegeskedés, mind mind intő jel arra, hogy meg kell állnunk kicsit. 

A masszázs segít testileg-lelkileg egyensúlyban maradnunk, a bőrkontaktus, az anyagcsere javulása és a lazítás mind pozitívan hatnak ránk a rohanó hétköznapokban. Érdemes kipróbálni. :)

Források: Dr. Osváth Péter SPORTEGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK,  www.origo.hu

Blogunk további bejegyzései

Ebben a bejegyzésben az SMR henger, vagy másnéven pilates henger, (illetve még masszázs henger) néven ismert eszköz használatával kapcsolatos információkat gyűjtöttem össze nektek.

Immáron 4. éve, hogy elvégeztem a köpöly tanfolyamot. A hozzánk érkező vendégek 99,9%-a, nem is ismeri a kezelést. DE mint tudjuk, a google "mindenki barátja". Ezáltal, erőszeretettel tájékozódunk a köpölyös kezelésekről online. Azt sem tudjuk milyen, de máris azt mondjuk NEM?!

Sajnos, sokan nem is tudjuk, hogy mi ez és miért fontos karbantartani. A nyirokrendszer egész testünket behálózza, nagyon fontos szerepet tölt be egészségünkben. A nyirokrendszer testünk "szennyvíztisztító" rendszere. Amennyiben nyirokrendszerünk egészséges, akkor immunrendszerünk is jól működik.